Menu
Impreuna prin lume

De mana prin Florenta

Mi-am dorit tare mult sa ajung in acest oras si trebuie sa recunosc ca m-am lasat complet fermecata de el. Am plecat de acasa cu asteptari mari si nu m-a dezamagit absolut deloc din nici un punct de vedere, desi am stat o singura zi.

Florenta este un oras viu si agitat in care cladirile vechi prind viata datorita multimii de oameni ce le calca pragul sau doar le admira de afara. Florenta este si un paradis culinar. Restaurante mai mici sau mai mari, terase ce marginesc pietele sau doar locuri de unde poti lua un panino cald, te imbie sa te asezi si sa incerci ceva din meniu, orice.

Artisti stradali, statui si biserici impresionante, mancare buna, forfota multimii de oameni si plimbari fara graba, tinandu-ne de mana. Cam asa mi-a ramas Florenta intiparita in minte si in suflet.

Cum am ajuns in Florenta si unde am dormit

Am prins un zbor direct din Bucuresti catre Bologna intr-o zi de vineri si acolo am stat cazati pana duminica. Florenta am vazut-o sambata fiind la doar o ora si jumatate de Bologna. Am facut asta cu o masina inchiriata din aeroportul din Bologna de catre cei de la Sixt.

In Florenta am parcat la Interparking Garage Europa unde am platit 24 de euro pentru toata ziua petrecuta acolo. Mentionez insa ca daca ajungi dupa ora 10:00 e destul de greu sa mai gasesti vreun loc liber, iar in centrul orasului este interzis sa parchezi.

Unde am mancat delicios

Osteria del Pavone

Pentru ca am stat o singura zi in Florenta, nu am avut timp sa testam multe locuri, insa am avut noroc cumva si am nimerit pentru masa de seara la Osteria del Pavone.

Aici am mancat cea mai buna vita din cate am mancat pana acum si unul dintre cele mai delicioase deserturi. Cea mai mare placere a fost insa Gianni, somelierul cel sarmant, asa cum imi place mie sa-i spun.

Inca de cand deschizi meniul restaurantului te “lovesti” de cuvintele lui, iar dupa ce apuci sa-l cunosti personal, o sa-ti dai seama ca Gianni nu e un simplu somelier. Este un om cu multe povesti de spus, cu o experienta de viata incantatoare, dar si un barbat extrem de convingator.

Ar trebui sa mentionez ca eu nu consum alcool deloc, iar cei care ma cunosc stiu asta prea bine. Gianni insa a reusit sa ma convinga sa beau un pahar de vin fara sa imi para rau si fara sa stramb din nas.

El ne-a invatat foarte multe lucruri despre vinul din Italia. In functie de ceea ce a mancat fiecare dintre noi, el ne-a servit cu vinul potrivit. Eu am incercat un vin alb natural, cu o culoare deosebita si o aroma de fructe proaspat culese, iar Alex un vin rosu. Spun asta nu pentru ca sunt vreo experta in vinuri, caci nu sunt chiar deloc, ci doar pentru ca nu mi-a fost absolut deloc greu sa-l savurez pana la ultima picatura, iar asta spune multe.

Exact la fel am facut si cu pastele cu scoici extrem de gustoase, dar si cu panacota in sos de cafea pe care am avut-o la desert. Alex in schimb s-a lins pe degete dupa ce a terminat o portie de vita cu funghi porcini, dar si un tiramisu extrem de delicios.

Toata experienta avuta la Osteria del Pavone situeaza acest loc in top 5 locuri preferate ale noastre pentru servit masa.

Personalul asteptand ora deschiderii restaurantului

Gelateria & Pasticceria Artigianale Don Nino

Tot in Florenta am mai mancat desert bun la Gelateria & Pasticceria Artigianale Don Nino. Aici am testat inghetata de cafea care este una dintre preferatele mele, dar si un canoli cu ciocolata si fistic. Cele cateva mese aruncate la marginea trotuarului in umbra impunatoarei Catedrale Santa Maria del Fiore erau pline cam la orice ora din ce am observat in turele pe care le-am dat prin centru.

Si pot sa inteleg si de ce, caci pe langa faptul ca inghetata a fost delicioasa, locul acesta are un aer boem si relaxat care te imbie la pauze lungi.

Ce am vizitat in Florenta

Nu am ajuns in acest oras ca sa stam la cozi si sa vizitam interioare impresionante. Nu de data aceasta cel putin. Timpul prea scurt nu ne permitea asta si nici toata aglomeratia unui weekend calduros de octombrie. Ne-am plimbat mult pe jos, pe stradutele cochete, am admirat arhitecturi impresionante si oameni cu zambete largi pe fata.

Citisem cate ceva despre ceea ce are Florenta de oferit, insa aceasta nu a fost pentru noi o vacanta de invatat istorie, ci una romantica in care ne-am lasat pierduti tinandu-ne de mana in frumusetea acestui oras.

Biserica Santa Maria Novella

Am pornit plimbarea noastra de o zi din zona impresionantei Biserici Santa Maria aflata la o aruncatura de bat de gara principala din Florenta ce poarta acelasi nume.

Constructia sa a inceput in 1287 si a fost terminata in 1325 urmand ca pana in anul 1860 sa treaca prin doua remodelari. Pe la 1560 piata din fata Bisericii era folosita pentru cursele anuale de trasuri. In zilele noastre, piata este plina de oameni care stau pe la terasele din jur, sau direct sub razele blande ale soarelui si admira frumoasa constructie.

Singurul lucru care ne mai aminteste de cursele ce aveau loc aici sunt obeliscurile aflate in piata ce desemnau punctul de plecare si de sosire.

Catedrala si Domul Santa Maria del Fiore

Piatra de temelie a catedralei Santa Maria del Fiore a fost pusa in anul 1296, urmand ca in anul 1301 sa inceapa constructia ei. Aceasta constructie a fost decizia locuitorilor orasului Florenta care au hotarat ca vechea catedrala devenise neincapatoare. Basilica a fost finalizata in anul 1436 devenind cea de-a treia mare constructie gotica din Florenta.

Domul catedralei are un diametru intern de 45 de metri si este recunoscut ca fiind unul dintre cele mai impresionante proiecte ale Renasterii. Constructia sa a inceput in 1420 si a luat sfarsit in 1436.

Baptiseriul Sfantul Ioan

Aceasta constructie este considerata una dintre cele mai vechi cladiri din Florenta. Aici gasim “Portile Paradisului” sau usile de bronz proiectate de Lorenzo Ghiberti intre 1425 si 1452, aflate pe latura estica a Baptiseriului. Insusi Michelangelo a spus despre aceste porti ca “sunt atat de magnifice incat ar putea impodobi portile Paradisului”.

Turnul Catedralei Santa Maria del Fiore sau Campanile di Giotto

Turnul inalt de 84,7 metri se afla langa Basilica Santa Maria del Fiore si langa Baptiseriul Sfantul Ioan si este una dintre lucrarile de arhitectura gotica florentina proiectate de Giotto. Clopotnita lui Giotto ca si Capela Arena din Padova pictata tot de el sunt doua dintre cele mai cunoscute capodopere ale artistului.

Palazzo Vecchio

Aceasta este una dintre cele mai importante cladiri politice ale Florentei. Palatul a fost construit intre anii 1299 – 1322 de catre Arnolfo di Cambio. In prezent cladirea serveste drept Primarie, dar si muzeu datorita uriasului patrimoniu artistic cu care este populat.

Piata Republicii

Aceasta piata era pe vremuri centrul orasului roman. Aici se afla initial forumul orasului si mai tarziu ghetoul vechi al orasului. Astazi este doar o piata moderna cu un carusel in jurul caruia roiesc o multime de oameni zilnic, iar ca sa ajunga in acest stadiu a fost nevoie de demolarea unor turnuri medieval, a unor biserici si palate, dar si a unor resedinte si magazine mestesugaresti.

Piazza della Signoria si Fantana lui Neptun

La fel ca Piata Republicii si Piazza della Signoria a fost construita in urma demolarii caselor si turnurilor vechi din zona. In aceasta piata se convocau candva adunarile publice, iar astazi este centrul politic al orasului si un loc plin de monumente importante.

 

Fantana lui Neptun a fost proiectata si lucrata intre 1560 si 1575 de catre Baccio Bandinelli si reproduce imaginea zeului marii sculptat de Bartolomeo Ammannati.

 

Ce m-a impresionat pe mine in acest loc a fost statuia de bronz a lui Perseu care tine in mana capul Meduzei, lucrare considerata de altfel una dintre capodoperele Renasterii artistice. Constructia acestei statui a fost realizata de catre Benvenuto Cellini pe durata a noua ani, incepand din 1545.

Basilica Santa Croce

Acest lacas de cult este cunoscut datorita faptului ca aici sunt mormintele celebrilor Michelangelo, Machiavelli, Galileo Galilei si a multor altor personalitati.

Palatul Pitti si Gradinile Boboli

Palatul se afla la o distanta mica de Ponte Vecchio si din anul 1549 a fost resedinta principala a familiei Medici. Constructia dateaza insa din 1458 de cand a fost comandata de bancherul Luca Pitti care era prieten cu Cosimo de Medici.

Gradinile Boboli, aflate in spatele Palatului Pitti, au fost create in 1550 pentru sotia lui Cosimo de Medici I, Eleonora di Toledo. Astazi Gradinile au 45.000 de metri patrati si formeaza un muzeu in aer liber unde intrarea costa 10 euro de persoana.

Ne-am plimbat prin ele si ne-am incarcat bateriile datorita soarelui, privelistii asupra orasului Florenta si mai ales a linistii intalnite aici. Sau ca sa fiu mai exacta, eu mi-am incarcat bateriile iar lui Alex i s-au descarcat. Si inca asa tare, incat a trebuit sa ne tolanim putin pe esplanada din fata intrarii inainte sa mergem sa cautam un restaurant demn de foamea ce-l lovise.

Basilica di San Lorenzo si Capelele Medici

Basilica San Lorenzo a fost biserica parohiala a familiei Medici. Biserica ce se afla inainte aici, a fost considerata cea mai veche din Florenta, dar prin 1419 Giovanni di Bicci de Medici a finantat contructia unei alte biserici care sa o inlocuiasca pe cea veche.

Capelele Medici sunt de fapt Cappella dei Principi si Sagrestia Nuova. Prima este impresionanta prin dimensiune si opulenta avand in amenajarea sa marmura incrustata cu pietre semi-pretioase, iar a doua este modesta in comparatie cu prima, dar decorata cu statui de Michelangelo.

Podul Ponte Vecchio

Acesta este probabil cel mai faimos pod de peste raul Arno. Podul dateaza in documente din anul 996 ca fiind o constructie de lemn pe piloni de piatra. In anul 1117 in urma unei inundatii el a fost reconstruit din piatra, insa distrus din nou de ape in 1333.

Reconstructia lui din 1345 rezista inca, in ciuda faptului ca in timpul celui de-al doilea raboi Mondial, cladirile de la ambele capete au fost distruse de germani. Ele au fost ulterior reconstruite, iar astazi Ponte Vecchio este podul ce gazduieste magazine si foarte multi turisti ca noi, care vin sa ii admire varsta, frumusetea si felul in care el se oglindeste in raul Arno.

Podul Ponte St. Trinity

Ponte St. Trinity a fost denumit dupa Biserica antica Santa Trinita, care se afla in apropierea sa. Podul a fost construit intre anii 1567 si 1569. Am ajuns aici in timp ce mergeam spre Osteria del Pavone si ne-am cam indragostit de privelistea pe care acest loc ti-o pune la dispozitie.

Fontana del Porcellino

Aflata in Mercato Nuovo care este o piata acoperita din centrul Florentei, Fontana del Porcellino sau mai pe romaneste, Fantana Porcului este de fapt o statuie din bronz care decoreaza o fantana. Este locul unde o multime de oameni superstitiosi sau doar dornici de distractie, se opresc pentru a atinge ratul porcului si pentru a-i pune in gura o moneda, cu speranta ca se vor intoarce in Florenta. Conditia pentru ca acest lucru sa se intample este ca moneda sa cada din gura porcului, in scurgerea de sub el.

 

Pe a mea a inghitit-o, asa ca eu probabil ca nu trebuia sa ma intorc in Florenta, ci sa raman pe veci acolo. Si as fi facut asta in alte circumstante, pentru ca mi se pare un loc cu adevarat frumos, bogat in istorie, plin de viata, cu mancare delicioasa si surpinzator la orice pas.

 

Niciun Comentariu

    Lasă un Răspuns

    Acest site utilizează cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteţi de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informaţii puteţi consulta Politica de confidenţialitate a datelor personale. Vezi detalii
    Sunt de acord