Menu
Impreuna prin lume

21 Obiective turistice din Bruxelles intr-un weekend in doi

Am implinit 10 ani de la cununia religioasa pe 10 martie anul acesta, iar Alex s-a gandit sa petrecem aceasta aniversare doar noi doi intr-un oras in care nu am mai fost. A ales Bruxelles pentru ca ii spusesem eu la un moment dat ca imi doresc sa ajung aici si ce surpriza mai buna imi putea face daca nu un city break in capitala Belgiei.

Am plecat vineri dupa ora pranzului si am zburat din Bucuresti timp de aproximativ 3 ore cu cei de la Wizz Air. Pentru cazare am ales Booking de data aceasta si am fost incantati. In momentul rezervarii am fost anuntati ca vom avea o masina gratuita care ne va lua de la aeroport si ne va lasa la hotel, ceea ce ne-a scutit de un drum cu autobuzul.

Unde am stat in Bruxelles

Am ales NH Collection Center pentru ca am avut anul trecut o experienta extrem de placuta la un hotel NH cand am fost in Bologna tot in doi. Aici a fost insa parca mai frumos decat in Bologna desi ne-a placut tare de tot si la italieni.

Inca de cand am ajuns in hotel am fost intampinati cu zambetul pe buze la receptie, iar mai apoi am gasit in camera o mica surpriza din partea lor de care s-a ocupat Alex, insa fara receptivitatea si implicarea angajatilor hotelului, surpriza nu iesea la fel de frumoasa si dulce.

Receptia hotelului

Cadoul meu si al nostru ❤️

Alex entuziasmat ca vom dormi doar noi doi intr-un pat urias si mega confortabil 😋

Obositi si infometati, dar inca in picioare

Am avut liniste, caldura, un pat enorm si extrem de confortabil doar pentru noi. Micul dejun a fost genial, iar privelistea din restaurant a fost minunata. Si mai minunat a fost insa ca am intalnit aici o romanca misto care ne-a devenit prietena.

Mirela, caci acesta este numele ei, e o tipa de pe langa Mangalia, extrem de frumoasa, calda si deschisa, dornica sa revada oameni din tara in care s-a nascut. A ajuns in Bruxelles urmand pasii destinului care au facut-o sa se indragosteasca si sa se mute acolo.

Ce bine a facut ca s-a mutat, pentru ca in cazul nostru ea a fost o gura de aer proaspat. Ne-a indrumat, ne-a ajutat cu locuri in care sa ajungem si ne-a facut diminetile mai frumoase cu povesti despre belgieni. Abia asteptam sa o revedem pentru ca suntem siguri ca asta se va intampla la un moment dat in viata asta.

Mic dejun cu priveliste 😍

Priveliste de pe terasa hotelului

Insa o sa o las acum pe Mirela despre care as putea sa vorbesc pana maine si o sa trec la ce am reusit noi sa vedem in cele 2 zile petrecute pe meleaguri belgiene.

Nu inainte insa de a-i spune „Multumesc” si „Noroc”, daca ne citeste aceasta fila de jurnal, desi sunt sigura ca ii e dor de noi asa cum ne e si noua de ea! 🤗

Surpriza belgiana oferita de Mirela, asadar multumim, om frumos! 😘

1. Atomium

Acest obiectiv turistic inalt de 102 m cu aspect futuristic este cea mai vizitata atractie atunci cand te gandesti la Bruxelles. A fost construit pentru Targul International din 1958 si reprezinta un cristal de fier marit de 165 de bilioane de ori cu 9 atomi conectati intre ei prin 20 de tuburi metalice. O constructie impresionanta pentru vremea ei.

In 5 din cele 9 sfere de otel este amenajat un muzeu deschis publicului larg. Pe mine m-a atras cel mai mult sala in care am putut sta relaxata in semi intuneric si am ascultat muzica sincroninzata cu un joc fabulos de lumini.

La ultimul etaj exista pe langa priveliste, un restaurant unde din ce am observat nu prea poti gasi loc liber in special in weekenduri sau la ora apusului, cand toata lumea prefera sa stea linistita la un pahar de vin si sa se bucure privind in zare de caldura blanda a Soarelui.

Liftul cu vedere la tavan 🫣

2. Piata Mare – Grand Place

Multi spun ca acest loc este cel mai impresionant din Bruxelles, dar noi nu suntem neaparat de acord, desi Piata este declarata sit UNESCO din anul 1998. Ar putea in schimb sa fie, daca nu ar exista atata mizerie, cersetori si oameni care sa se calce in picioare.

Piata este inconjurata de cateva cladiri importante cu o arhitectura deosebita, iar detaliile acestor cladiri sunt intr-adevar impresionante. Aici intalnim L’Hotel de Ville – Primaria, Casa Regala si Casele Breslelor.

Pentru cei dornici, plimbarea cu trasura este unul dintre lucrurile pe care le poti face prin Piata Mare

Istoria locului spune ca odinioara, undeva in secolul al XIII-lea, aici existau trei piete care ii apartineau ducelui de Brabant: de tesaturi, de carne si de paine. Prin secolul XVIII locul a fost aproape in intregime distrus, pana cand primarul Charles Buls a restaurat toate cladirile un secol mai tarziu.

Din ce am citit pe internet, in Piata Mare, o data la doi ani in luna august, toata suprafata Pietei se transforma intr-un covor urias de flori, datorita begoniilor colorate intinse in diferite forme in mijloc, exact ca o expozitie. Primul covor de flori a fost facut in 1971 si de atunci traditia aceasta continua, mai ales pentru ca atrage o multime de turisti.

Noi nu am prins covorul de flori vizitand Bruxelles-ul in martie, insa am “vanat” simbolurile de pe case, respectiv acele semne distincte in baza carora casele erau indentificate pe vremuri: vulpea, cocosul, cerbul, lebada si lupoaica fiind printre cele mai importante.

3. L’Hotel de Ville – Primaria orasului Bruxelles

Constructia impozantei cladiri aflata in Piata Mare a inceput in anul 1401 si a luat sfarsit in anul 1455. Turnul Primariei masoara 96 m inaltime si deasupra a fost ridicata o statuie de inca 3 m ce  il reprezinta pe Arhanghelul Mihail ucigand un demon.

Primaria a demolat in timp mai multe cladiri care incurcau cumva Piata Mare si a definit astfel formatul acesteia.

Cladirea primariei se poate vizita, insa noi nu am reusit de aceasta data. Nu ne-a deranjat insa prea tare pentru ca bifasem deja Palatul de Justitie care ne-a incantat.

4. Muzeul James Bond

Am ajuns aici din intamplare pentru ca ne-am propus sa mergem la Atomium, iar Muzeul lui 007 se afla fix la iesirea din metrou. Imediat ce l-am vazut, am stiut ca lui Alex ii va placea tare mult sa vada acest loc si nu m-am inselat deloc.

Experienta in acest muzeu a fost unica pentru ca am intalnit aici o mare parte din colectia de masini a agentului 007, cateva avioane, motociclete, elicoptere, dar si un mic bar extrem de dragut si alte obiecte specifice din renumitele filme de actiune.

Pretul biletelor am vazut ca este diferit in functie de momentul vizitei. Pentru un adult in cursul saptamanii este 21 euro, sambata este 23 euro si duminica 25 euro. Mai multe detalii despre adresa, contact si preturi gasiti direct la ei pe site: https://007brussels.com/en/ .

5. Statuia lui Peter Pan din Parcul D’Egmont

Am ajuns aici fiind curiosi ca niste copii sa-l vedem pe Peter Pan cel impietrit si pentru ca ne era in drum cumva.

Statuia din bronz este o replica a celebrei statui din parcul Kensington din Londra.

Gurile oamenilor spun ca statuia din Parcul D’Egmont simbolizeaza prietenia din timpul Primului Razboi Mondial dintre copiii britanici si cei belgieni. Desi a fost ridicata in 1924, ea a fost considerata monument abia in 1974.

6. Manneken Pis

Omul Pisacios in traducere romaneasca este o statuie de bronz de 61 cm extrem de vizitata fiind si amplasata in centrul orasului cumva. Din ceea ce am tot citit cand ma documentam despre Bruxelles, inteleg ca statuia expusa nu este cea originala, ci o copie din 1965. Originalul construit intre 1618-1619 se afla la Casa Regelui pentru ca a fost furat de prea multe ori si atunci nu a mai fost expus publicului.

Am trecut pe langa faimoasa statuie in ambele zile in care ne-am tot plimbat prin Bruxelles si intr-una l-am gasit pe micul omulet imbracat, iar in a doua complet gol si uitandu-se la multimea de oameni care se poza cu el. Inteleg ca din punct de vedere vestimentar sta foarte bine micutul pisacios, el avand undeva in jur de 750 de costume in garderoba sa din incinta Primariei.

In spatele statuii exista tot felul de povesti spuse de belgieni. Preferata mea spune ca statuia il reprezinta pe baiatul care a salvat orasul Bruxelles atunci cand olandezii au vrut sa dea foc cetatii, in secolul al XIV-lea si micutul a facut pipi pe fitilul deja aprins. Exista in Bruxelles si o “sora” a lui despre care o sa povestesc mai jos.

Pe la ciocolateriile din oras o sa tot vedeti mici pisaciosi si alte dulciuri  in tema. 😋

7. Jeanneke Pis

In 1987 micutului pisacios i-a fost construita si o “sora” mai mica undeva langa Delirium Café, zona strazii Macelarilor. De obicei statuia este protejata de furturi de niste gratii care sunt inchise cu lacat, insa noi le-am prins larg deschise si am admirat in voie statuia si fantana in care aproape fiecare turist arunca un mic banut si-si punea cate o dorinta, avand evident speranta ca ea se va indeplini.

8. Delirium Café

In acest loc recunosc sincer ca nu am intrat, desi am primit recomandare din partea romancei noastre prietenoase de la hotelul NH Collection. Inteleg ca este unul dintre cele mai vestite baruri din lume si ca aici poti degusta undeva la peste 3.000 de tipuri de bere daca esti mare amator. Noi am trecut pe langa bar sambata seara si erau atat de multi oameni inauntru si la intrare, incat nu am bagat nici macar un cap.

9. Muzeul Ciocolatei – Choco Story

Despre ciocolata putem sa vorbim zile intregi, insa eu nu o sa fac asta. Multi dintre noi au simtit pana acum gustul ciocolatei belgiene, iar cine nu a facut-o deja sper sa o faca la un moment dat.

Belgienii sunt adevarati specialisti atunci cand vine vorba despre ciocolata, desi ea nu a fost inventata acolo, ci in America Centrala si de Sud.

Pe vremuri, boabele de cacao erau considerate moneda de schimb si erau extrem de valoroase. In Europa ele au ajuns in secolul XVI undeva in Spania si au fost folosite initial ca medicament din cauza gustului amarui.

In timp s-a facut trecerea de la ciocolata lichida la cea solida in jurul anului 1828, urmand ca undeva in anul 1875 sa fie produsa prima tableta de ciocolata de catre Daniel Peter si Henri Nestle.

Muzeul Ciocolatei din Bruxelles este interesant, interactiv si evident dulce in momentul in care ajungi la diferitele sortimente oferite curiosilor pentru degustare.

Preferata mea in materie de ciocolata a fost intotdeauna cea neagra si inca nu mi-am schimbat parerea si nici gusturile se pare, asa ca recunosc ca am plecat cu ceva provizii de la muzeu pentru ca desi m-au bantuit vorbele instructorului meu de la sala, nu am rezistat tentatiei mari la care am fost supusa.

10. Palatul Regal

Am ajuns la palatul construit intre 1815 si 1829, intr-o plimbare de seara. L-am admirat din mijlocul strazii, mai ales pentru ca stiam ca este deschis doar intr-o anumita perioada a anului, respectiv vara si noi evident ca nu am prins vara in martie. Chiar si din exterior ne-a placut si foarte interesant a fost ca am descoperit o alta atractie a orasului Bruxelles de care nu am mai avut timp sa ne bucuram, dar pe care am trecut-o pe lista pentru data viitoare.

11. Tramvaiul Restaurant – Tram Experience

Descoperit din greseala in timp ce eram in fata Palatului Regal, acest tramvai poate sa fie o ocazie inedita de a vedea orasul si de a savura o cina pe cinste din ce am descoperit online chiar aici. Noi nu am avut timp pentru ca l-am descoperit in ultima seara petrecuta in frumosul oras, insa recunosc sincer ca fiind doar noi doi, o astfel de exeprienta nu ne prindea rau deloc.

12. Palatul de Justitie

Construit intre anii 1866 si 1883 dupa planurile arhitectului Joseph Poelaert si la comanda regelui Belgiei, Leopold al II-lea, Palatul de Justitie reprezinta unul dintre principalele puncte de interes pentru Belgia. Aceasta constructie nu a fost primita neaparat cu bratele deschise de catre toata lumea, ba din contra, a fost un subiect extrem de controversat.

Controversa si revoltele au pornit de la faptul ca pentru ca Palatul sa fie construit, a fost nevoie ca o parte din cartierul Marollen sa fie demolat. Aproximativ 3.000 de case aveau sa fie daramate si familii care traiau in acea zona si au ramas fara adapost aveau sa fie rasplatite ulterior cu sume destul de importante.

La sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial, cupola Palatului a fost incendiata si reparata mai apoi abia in anul 1947. Chiar si acoperisul a suferit niste renovari in anul 2003, renovari care se pare ca inca mai au loc pe ici pe colo, pentru ca noi am gasit Palatul inconjurat de schele pentru constructie.

In urma vizitei aici, am concluzionat ca Palatul de Justitie din Bruxelles este o cladire grandioasa, iar mai apoi am aflat ca este de trei ori mai mare decat Palatul Regal si mai mare chiar si decat Basilica Sfantul Petru din Roma.

13. Roata Orasului Bruxelles

Desi imi place sa ma urc in rotile pe care le intalnesc in diferite orase pentru a admira privelistile de la inaltime, aici nu am simtit neparat nevoia de a o face.

Roata se afla deja la inaltime, iar de la baza ei am putut admira orasul insorit si in special cartierul Marolles de unde pe vremuri taranii si clasa muncitoare priveau in sus spre simbolul justitiei.

14. Tin Tin Store

Aventurile lui Tin Tin este o serie de benzi desenate create de belgianul Georges Remi si sunt unele dintre cele mai cunoscute benzi desenate europene din secolul al XX-lea. Tin Tin este un tanar reporter belgian care este ajutat de Milou, cainele sau credincios.

Plimbandu-ne pe stradutele capitalei belgiene, am descoperit acest magazin fascinant pentru cei care ii cunosc aventurile lui Tin Tin. Am intrat, am privit, am cumparat si am plecat visand la o lume multicolora si plina de povesti.

15. Galeriile Regale Saint Hubert

Aceste galerii au fost construite intre 1846 – 1847 si in prezent gazduiesc 2 teatre (Theatre des Galeries si Theatre du Vaudeville), cafenele, diverse magazine printre care si foarte multe cu ciocolata de diferite arome, forme si culori.

Galeriile Regale Saint Hubert sunt mai vechi decat faimoasele Galerii Victor Emmanuel II din Milano si sunt unul dintre cele mai vizitate locuri din Bruxelles. Noi ne-am plimbat prin ele admirand in special magazinele cu ciocolata si pe cele cu obiecte din sticla.

16. Catedrala Notre Dame des Victories au Sablon

Acesta este unul dintre acele locuri la care iti doresti sa ajungi doar pentru a admira arhitectura si vitraliile. Este una dintre cele mai recente cladiri gotice din capitala Belgiei.

Cladirea a ajuns la rangul de biserica parohiala abia in anul 1803.

O parte din vitraliile acestei catedrale reprezinta imagini din cele doua razboaie mondiale si reprezinta si peste 300 de steme ale familiilor implicate si marcate de aceste evenimente.

Intreaga constructie se poate admira in intregime, de peste drum, din Piateta Petit Sablon, iar in jurul catedralei cel putin de aceasta data, era un targ de obiecte vintage.

17. Catedrala Notre Dame du Finistere

Construita in secolul al XVIII-lea, Notre Dame du Finistere este una dintre cele mai frumoase biserici gotice din Bruxelles.

Catedrala este pozitionata pe o strada aglomerata si plina de magazine, insa de cand ii calci pragul te lovesti de o liniste asurzitoare si de oameni calmi care vin sa admire arhitectura baroca si sa se roage la fecioara gotica Notre Dame du Bon Succès.

18. Pasajul de Nord

Acest pasaj construit intre 1881 si 1882 este de fapt o galerie comerciala ce leaga Bulevardul Adolph Max de Strada Neuve, iar galeria a fost clasificata monument istoric in aprilie 1995. Exista mai multe astfel de pasaje comerciale in Bruxelles insa noi nu am ajuns sa le vizitam chiar pe toate de data aceasta.

19. Parcul Mini Europa

Situat la poalele Atomiumului, parcul se intinde pe o suprafata de 24.000 metri patrati si in interiorul sau te poti plimba printre aproximativ 350 de mini cladiri reprezentative pentru mai bine de 80 de tari din Europa.

Noi l-am admirat doar de la inaltime pentru ca nu ne-am incadrat in intervalul orar corespunzator unui tur. Probabil ca atunci cand vom veni si cu copiii vom trece si pe aici.

In partea dreapta a pozei se poate observa doar o mica parte din Parcul Mini Europa

20. Magazine cu figurine si carti cu benzi desenate

In aceste locuri m-am simtit din nou copil, desi eram intr-un weekend romantic. Nu sunt prea multe de spus despre aceste magazine din capitala Belgiei, decat ca sunt cam peste tot si sunt de neratat pentru iubitorii de desene animate, benzi desenate si altfel de suveniruri.

21. Strazile capitalei

Strazile orasului sunt niste obiective turistice in sine. Noi ne-am pierdut pe ele si am profitat de fiecare cladire, fiecare culoare, fiecare magazin si absolut orice ni s-a parut numa’ bun pentru a se transforma intr-o vedere, asadar am creat un album separat numit Vederi din Bruxelles, ca sa nu aglomeram si mai mult acesta articol.

Pe unde am mancat in Bruxelles

In aceste doua zile am apucat sa mancam si ne-au ramas in suflet doua locuri diferite dar la fel de misto atunci cand vorbim despre mancare.

Restaurantul Grimbergen

Am nimerit aici in prima seara pentru ca am ajuns destul de tarziu si infometati. Drept pentru care am ales sa mergem cat mai aproape de hotel. Alex a mancat iepure in sos de bere si s-a lins pe degete. Eu nu am iesit din zona de confort si am comandat o lasagna, insa si eu m-am lins pe degete dupa ea. Oricum , mancarea buna si atmosfera misto, recomandam!

Restaurantul Chez Leon

Am ajuns aici datorita Mirelei, prietena noastra de la Hotelul NH Collection. Ni l-a recomandat cand Alex i-a spus ca isi doreste sa manance niste midii gustoase. Si aici chiar a mancat ,desi am reusit cu greu sa gasim o masa libera. Rezervari nu se faceau sambata tocmai din cauza fluxului mare de turisti care cauta acest loc, insa dupa doua incercari esuate, ne-am imprietenit cu seful de sala care in cele din urma ne-a ajutat sa mancam ceea ce Alex visase inca de cand a pus picioarele pe pamant belgian.

Chez Leon este unul dintre cele mai vechi restaurante din Bruxelles. In 1888, Leon Vanlancker a deschis un restaurant cu 4 mese aproape de Piata Mare. Cativa ani mai tarziu, in 1893, a mutat restaurantul in cladirea in care functioneaza si astazi, tot in apropiere de PIata Mare. Dar cresterea a inceput abia o data cu Targul International din 1958 si in prezent exista 9 restaurante in Belgia si Franta. Pe langa cele 14 retete de midii, la Chez Leon mai puteti gasi peste 100 de retete belgiene traditionale. Un adevarat festin culinar cu o istorie pe masura.

Daca am descrie Bruxelles in doar cateva cuvinte am spune ca din punctul nostru de vedere este unul dintre cele mai murdare orase vizitate de noi pana acum, cu multi oameni ai strazii care dorm pe unde apuca si la fel de multi cersetori.

In acelasi timp este un oras interesant cu un mix impresionant de culturi si oameni, un oras in care am reveni cu siguranta si cu nazdravanii, pentru ca mai are o gramada de locuri de vazut numa’ bune si pentru cei mai mici.

Ne-a placut sa descoperim ceva nou, oameni prietenosi, arhitecturi intersante, culori in locuri inedite si multe altele, insa consideram ca se putea sa fie mai bine, mai curat si mai surprinzator de atat.

1 Comment

Lasă un Răspuns

Acest site utilizează cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteţi de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informaţii puteţi consulta Politica de confidenţialitate a datelor personale. Vezi detalii
Sunt de acord