Menu
Impreuna prin lume

Fabrica de Parmigiano Reggiano – Cu soriceii in Raiul Branzei

Am avut ocazia anul acesta de a ajunge prin Parma intr-o zi torida de august, in timp ce ne bucuram de vacanta noastra cu autorulota prin Italia. Am profitat de aceasta vizita si am dat o tura pe la una dintre fabricile renumitului brand de parmezan – Parmegiano Regiano, respectiv la Caseificio Ugolotti.

Desi am luat bilete pentru patru persoane (2 adulti si 2 copii) care ne-au costat 17 euro pentru fiecare adult si 12 euro pentru fiecare copil, doar doi dintre noi am vizitat fabrica in intregime.

Rares nu a suportat absolut deloc mirosul puternic de lapte si branza, asadar Tati s-a sacrificat si a stat cu el afara la joaca. Eu si cu Micu’ am profitat de experienta si am mai invatat cate ceva.

Am invatat ca Parmezanul nu este acelasi lucru cu Grana Padano asa cum multi dintre noi suntem tentati sa spunem. Grana Padano este produs in Lombardia pe cand Parmigiano Reggiano este produs in doar 5 locuri din intreaga Italia. In Parma, Bologna, Modena, Reggio Emilia si in Mantua.

Am mai invatat in timpul turului nostru prin fabrica si ca acest brand (Parmigiano Reggiano) este protejat si exista doar in Europa. Inainte ca orice roata de parmezan sa fie scoasa spre vanzare, ea trebuie sa treaca testul de calitate in fata inspectorilor care-l verifica, iar acest test se face ascultand branza.

Si da, este amuzant sa spui ca branza trebuie ascultata cum suna, insa acesta este testul suprem pe care o roata de parmezan trebuie sa-l treaca stabilindu-se daca este de calitatea I sau II. Sa sune corespunzator unei roti demne de pretul pe care il are, pentru ca parmezanul original este una dintre cele mai scumpe branzeturi din lume.

 

Stiati ca din o mie de litri de lapte ies doar 2 roti de parmezan, a cate 60 de kg fiecare?

Pe mine m-a uimit aceasta informatie, la fel cum m-a uimit sa aflu ca fiind o branza naturala facuta doar din lapte, sare si cheag de la vacile tinere, parmezanul poate sa fie mancat si dupa 13 ani de la producere, atata timp cat a stat in conditii favorabile.

Conditii favorabile inseamna in primul rand ca nu lasam parmezanul sa “transpire”. De aceea in camera fabricii in care rotile uriase stau la pastrare/invechire exista o masina speciala care se plimba printre rafturi o data la aproximativ 15 zile si curata fiecare roata in parte de umezeala de pe ea. Umiditatea din camera de “imbatranire” a parmezanului este de 80%.

 

Stiti cum ne dam seama care bucata/roata de parmezan este mai veche?

In primul rand dupa culoarea crustei. Cu cat este mai inchisa la culoare cu atat inseamna ca roata de parmezan este mai veche. Ne mai putem da seama de “varsta” parmezanului si dupa cat de sfaramicios este, pentru ca devine mai dur pe masura ce trece timpul peste el. Totodata mie personal mi se pare ca si gustul i se schimba o data cu trecerea timpului.

 

Se mananca acea crusta inchisa la culoare si tare a parmezanului?

Da, pentru ca si ea este tot branza chiar daca mai tare si de alta culoare. Multi folosesc acea “coaja” in supe fierbinti, in paste sau in multe alte combinatii.

Eu si Calin am reusit sa vizitam toate cele 3 incaperi ale fabricii de Parmigiano Reggiano, respectiv:

 

  1. CAMERA DE PRODUCTIE, unde este verificata calitatea laptelui si unde laptele se lasa la “asezat” peste noapte in niste cazane uriase, pentru ca a doua zi timp de 3-4 ore sa se formeze roti noi de parmezan. Ulterior aceste roti proaspete sunt scurse si mutate in camera urmatoare.

 

  1. CAMERA DE SARARE, unde rotile stau minim 25 de zile in apa cu sare din belsug si la 12-15 grade constant. Rotile se intorc manual in fiecare zi in acea “baie” proprie pana cand se conserva.

 

  1. CAMERA DE IMBATRANIRE, unde toate rotile de Parmesan sunt aduse si lasate sa “transpire”, unde sunt curatate de masinaria speciala si unde sunt “indosariate” in functie de perioada de productie.

Cel mai tare mi-a placut camera de imbatranire, pentru ca acolo am vazut rezultatul final atat de gustos in pastele si pizza care noua ne plac atat de mult, iar nazdravanului cel mic i s-a parut amuzant sa misune ca un soricel printr-un Rai din Branza.

Dupa turul fabricii de parmezan, cei dornici au parte de o mica degustare, dar pot ramane si sa se bucure de bucataria italiana in restaurantul de langa magazinul cu produse delicioase din gastronomia italieneasca.

Niciun Comentariu

    Lasă un Răspuns

    Acest site utilizează cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteţi de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informaţii puteţi consulta Politica de confidenţialitate a datelor personale. Vezi detalii
    Sunt de acord