Menu
Impreuna prin lume

Cetatea Baba Vida

Am ajuns la Cetate intr-o mini excursie de 3 zile prin Bulgaria, al carei traseu il gasiti aici. Nu stiam mai nimic despre orasul Vidin, cel unde se afla cetatea, dar ne-a surprins placut. Sunt convinsa ca nu am vazut tot ce are el de oferit si ne dorim sa revenim la un moment dat. De data aceasta insa ne-am bucurat putin de centrul sau si de Baba Vida.

Povestea din spatele acestei fortarete spune ca prin secolul X, regele bulgar care domnea in regiune avea 3 fete, Vida, Kula si Gamza. Inainte sa moara, si-a impartit regatul intre ele si fata cea mare, Vida, a primit regiunea Vidin.

Ea este cea care a construit cetatea cu scop defensiv pentru partea de nord vest a Bulgariei. Si a facut-o bine, caci cetatea a rezistat unui asediu bizantin vreme de 8 luni inainte de a fi distrusa si apoi reconstruita.

Mai apoi a trecut pe rand prin mainile ungurilor si turcilor ca in final sa fie transformata in depozit de arme si resedinta lui Osman Pazvantoglu. Osman a fost un rebel impotriva stapanirii turcesti mai bine cunoscut la noi sub numele de Pazvante Chiorul.

Revenind la numele cetatii, povestea spune ca Vida a ramas nemaritata, si cetatea a primit numele “ Baba Vida “.

Ne-am distrat aici in ciuda caldurii suportate, dar si mai frumos a fost la Cetatea Belogradchik unde am ajuns mai departe in scurta noastra vacanta. Am facut o ora din Vidin pana in Belogradchik si mai multe gasiti aici.

Niciun Comentariu

    Lasă un Răspuns

    Acest site utilizează cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteţi de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informaţii puteţi consulta Politica de confidenţialitate a datelor personale. Vezi detalii
    Sunt de acord