Rezervatia se afla in comuna cu acelasi nume situata pe malul raului Olt. Este la aproximativ 70 de km de Brasov si la 50 de km de Fagaras. Eu si Alex am ajuns aici pentru a doua oara. Prima data am fost in interes de serviciu si nu am avut timp sa ne plimbam si sa descoperim cu adevarat frumusetea acestui loc.
De aceasta data insa, am fost impresionati in primul rand de primirea de care am avut parte la intrarea in rezervatie. Trei oameni zambitori ne-au intampinat in dreptul unei bariere, unde a trebuit sa achitam o taxa de 20 de lei de persoana pentru oricine e mai mare de 6 ani. Apoi ne-au explicat ce putem vedea dincolo de bariera si ne-au oferit o harta a locului.
In 2016 cand am mai fost aici, zona era a nimanui si era aflata intr-un proces de degradare incet, dar sigur. Anul acesta insa am fost surprinsi. Chiar ne gandeam ca am vizitat in scurtul nostru tur cu autorulota prin tara destul de multe cetati si obiective turistice, insa aici a fost primul loc unde am primit un pliant cu harta si informatii despre locul pe care urma sa-l vizitam.
Vulcanul stins de la Racos
Prima data am oprit masina in zona de unde aveam acces catre vulcan. Din parcare am urcat vreo 5 minute pe un drum pietruit pana ne-am intalnit cu o mare de culori.
Verdele naturii se imbina perfect cu rosul, griul si negrul care predominau in zona Vulcanului Racos. Rares si Calin au ramas cu gura cascata, dar si eu cu Alex am fost fascinati de culori si de felul in care natura reuseste sa ne surprinda de fiecare data cand suntem dispusi sa o descoperim.
Nazdravanii au atins aproape toate pietrele vulcanice de pe jos si si-au dorit sa se catere peste tot. Din fericire pentru noi, Rares stie sa citeasca foarte bine si am scapat usor de catarat, rugandu-l sa urmareasca toate panourile din jurul nostru care interziceau acest lucru.
Ne-am plimbat impreuna linistiti, chiar daca rapusi de caldura. Evident ca asa cum se intampla aproape in fiecare excursie cu baietii, tati a fost ghidul lor care a povestit si a raspuns oricarei curiozitati.
Le-a spus copiilor cum piatra ponce, zgura si bucatile de bazalt pe care noi le vedeam acolo au folosit la construirea Castelului Racos, a cetatii Rupea, dar si la constructia caselor din sat.
Le-a aratat bombele vulcanice prinse in straturile geologice, le-a spus ca in acel loc se afla cel mai tanar vulcan de pe teritoriul Romaniei si toate in timp ce ne-am plimbat prin interiorul craterului si nu pe marginea sa, caci ni s-a parut mult mai spectaculos.
Lacul de Smarald de la Racos
Dupa vizita vulcanului ne-am urcat in masina, am condus maxim 5 minute si am ajuns in urmatorul loc pe care ne doream sa-l vedem in Rezervatia de la Racos. Lacul Brazi sau Lacul de Smarald asa cum mai este cunoscut, este unul spectaculos care s-a format dupa incetarea activitatilor de exploatare a rocilor bazaltice din zona.
Lacul s-a format prin adunarea apei de ploaie si din topirea zapezilor si am aflat ca adancimea lui este in jur de 10 metri. Am vazut chiar si un grup de oameni care se balaceau in ciuda faptului ca era pus un afis acolo care interzicea scaldatul. Probabil ca au fost rapiti de culoarea verde-albastruie a lacului si nu au mai vazut afisul.
Coloanele de bazalt nu am mai apucat sa le vedem, pentru ca era foarte cald si noi eram destul de obositi si de lesinati de la razele soarelui.
Dupa vizitarea acestor locuri frumoase alaturi de nazdravanii nostri, putem spune ca suntem mai bogati din punct de vedere istoric si cultural si ca asteptam cu nerabdare sa descoperim si alte locuri, cel putin la fel de uimitoare.
Niciun Comentariu