Menu
Impreuna prin lume

O zi cu barca pe Marea Egee

Am fost de curand in vacanta in Grecia, in partea de sud a bratului Sithonia si pentru prima oara ne-am gandit ca poate nu ar strica sa experimentam ceva nou, cum ar fi o aventura cu barca pe mare.

Ideea a fost mai degraba a lui Alex, caci el este latura aventuroasa a familiei noastre, iar copiii cand au auzit discutia dintre noi doi, in care evident ca eu nu eram prea fericita, au fost entuziasmati si total de acord cu aceasta iesire pe mare.

Pe mine nu m-a incantat acest plan pentru ca am cateva amintiri neplacute din cauza raului de mare, dar pana la final insa, lucrurile au decurs mai bine decat ma asteptam. Nici nu stiu exact cum de nu ne-am mai gandit la asta pana acum, pentru ca ocazii au mai fost nenumarate, insa acum i s-a pus pata lui Alex si asa ne-am incumetat.

Pentru ca el a fost cel mai dornic, tot el a fost si cel care s-a documentat si a gasit o companie buna de unde sa inchiriem plutitoarea. Diaporos Boat Rentals este locul unde noi am reusit sa gasim disponibilitate atunci cand ne-am dorit si un pret bun pentru o zi petrecuta in largul marii. Mai multe despre ei puteti citi direct pe site-ul lor www.diaporos-boats.gr , unde gasiti evident si un contact daca va hotarati sa urmati experienta noastra.

 

Intr-un final nu am plecat chiar singuri pe mare, ci cu noii nostri prieteni de la Kinder Trips. Ei au avut barca lor separata si au scris si ei multe informatii utile despre aceasta experienta plutitoare chiar aici.

A fost prima oara pentru fiecare dintre noi cand am avut sansa de a experimenta acest tip de activitate, iar impreuna lucrurile au parut mai usoare si mult mai frumoase.

Am vizitat insula Diaporos care ne-a placut tare mult si desi erau mai multi care traiau aceeasi aventura ca noi si traseul parea la inceput aglomerat, am avut parte de o excursie foarte linistita si de un traseu destul de liber, pentru ca marea iti ofera se pare mai multe alternative si spatiu decat o ruta de trafic terestru.

Am oprit pe o multime de plaje in plimbarea noastra. Unele frumoase pentru culoarea apei, altele pentru nisipul fin, cateva pentru peisaj, iar altele pentru intimitatea lor si linistea pe care am gasit-o acolo. Fiecare din locurile in care am oprit a fost unic in felul lui si azi ne amintim cu drag de trairile din acea zi.

Ne amintim de cat de uimiti am fost cand am vazut culoarea apei din Laguna Albastra, pentru ca asa cum spune si numele, acel albastru a fost pentru noi ceva ce nu mai intalnisem pana atunci.

Aici am facut snorkeling si am pescuit, iar baietii au fost impresionati de cati pestisori au reusit sa scoata din adancul acelei ape minunate. Si da, am eliberat toti pestisorii prinsi, caci la noi pescuitul este doar pentru distractie si pentru a vedea cine are mai multa experienta in a da la peste. Desi, sincera sa fiu, cu sardinele pe care le-au prins, scoteam de o cina reusita.

Ne mai amintim si de peisajul si nisipul fin de pe Plaja Hawaii. Acesta este locul in care am oprit prima data si care ne-a lasat cu gura cascata prin claritatea apei si felul in care talpile noastre au simtit acel nisip nemaintalnit in alt loc in Sithonia. Ne-am cocotat pe cateva stanci, am sarit de pe barcuta, ne-am jucat de-a rechinii si am inotat in apa calda si transparenta.

Plaja care ne-a placut pentru intimitatea gasita aici este Plaja Sant Andreas. Am gasit aici un mic ponton unde am acostat barcutele, iar baietii si copiii au dat din nou la peste in timp ce noi, fetele, am cules scoici si ne-am balacit in apa calda a Marii Egee. A fost misto sa admiram toata acea priveliste si sa ne bucuram de linistea din jur.

Un alt loc care ne-a ramas in suflet este Plaja Kryftos unde am vazut pentru prima oara o stea de mare adevarata si unde am avut parte de un picnic grozav la malul marii alaturi de noii nostri prieteni.

Probabil ca daca ne-ar fi vazut cineva de la distanta, ar fi zis ca suntem boschetari, insa acea boschetareala a fost atat de misto, incat as repeta-o oricand cu cea mai mare placere. Nu mai vorbesc de zacusca facuta de Silviu si de cat de bine si frumos s-au distrat nazdravanii alaturi de Noria.

Am mai oprit si in alte locuri cu plaje dragute sau peisaje misto, unde nu am poposit foarte mult dornici fiind sa reusim sa vedem cat mai multe din ce are de oferit Insula Diaporos.

Plaja Piratilor, asa cum au numit-o baietii datorita steagului gasit pe ea, este o plaja foarte draguta si ultima unde am oprit. Denumirea ei reala este inca un mister pentru noi, caci pe harta nu am reusit sa gasim nimic. Am gasit in schimb cateva corturi campate acolo, ceea ce ni s-a parut intersant si bun de luat in calcul la vacantele urmatoare.

Plaja aceasta este cea unde am stat cel mai putin, pentru ca cerul se innegrise brusc si parea ca vine furtuna peste noi. Evident ca asa s-a si intamplat si am sters-o repede spre Diaporos Boat Rentals, mai ales ca se apropia oricum ora de predare.

Pe drumul de intoarcere insa, am avut parte de un eveniment neplacut, in sensul in care motorul barcii in care erau Miruna, Silviu si Noria s-a oprit brusc si nu a mai vrut sa porneasca. Nu a fost cu panica mare, desi valurile devenisera neprietenoase, iar pentru o prima aventura pe mare am avut ceva emotii.

Totul s-a terminat cu bine insa, pentru ca au sunat la centrul de inchiriere si in aproximativ 5 minute a sosit o barcuta care i-a repus in miscare. Totul e bine cand se termina cu bine, iar ziua noastra pe mare a fost cu adevarat grozava.

Informatii necesare pentru o calatorie cu barca in jurul Insulei Diaporos:

  • Pretul inchirierii barcii este de 90 euro pe zi la care se adauga combustibilul utilizat. Noi am platit in plus 30 de euro. Rezervorul barcii este plin la plecarea pe mare.
  • Intervalul orar in care poti inchiria barca este 09:30 – 18:30.
  • Pentru aceasta experienta nu a fost nevoie de permis special, ci este necesar doar sa ai peste 18 ani.
  • Inainte de plecarea pe mare este necesar sa asculti bine instructajul facut in engleza de angajatii care iti predau barca. Ei sunt obligati sa te invete cum sa manevrezi mijlocul de transport si care sunt regulile de siguranta si traseele pe care sa le urmezi.
  • Exista o harta a insulei cu ajutorul careia te poti deplasa mai usor catre fiecare loc unde vrei sa ajungi. Unele locuri sunt interzise si sunt marcate pe harta corespunzator.
  • Nu este indicat ca barca sa stea acostata prea aproape de mal si de asemenea trebuie avuta grija la zonele cu pietre pentru a nu distruge elicea motorului.
  • La urcarea pe barca am primit o lada frigorifica si gheata si asa ne-am putut tine la rece apa si mancarea pe care le aveam cu noi. Pe Insula Diaporos nu exista posibilitatea de a manca si stiind acest lucru de dinainte, am avut cu noi tot ce ne-a trebuit in acest sens.
  • Diaporos se poate inconjura fara opriri in maxim 30 de minute, asadar traseul ce trebuie parcurs nu este unul urias si totul depinde de popasurile pe care le faci sau de cate ture iti doresti sa dai in jurul insulei.
  • Am avut peste tot pe unde am fost semnal la telefon, asa ca nu am avut griji ca daca apare vreo problema nu o putem rezolva.
  • Intr-o zi calduroasa de vara ca cea in care am fost noi, a fost nevoie de protectie solara, palarii de soare, prosoape de plaja si multa apa.

Am mai gasit o multime de locuri cu plaje frumoase si ape de un albastru de neimaginat in Sithonia, iar despre ele am scris mai multe aici.

1 Comment

Lasă un Răspuns

Acest site utilizează cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteţi de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informaţii puteţi consulta Politica de confidenţialitate a datelor personale. Vezi detalii
Sunt de acord