Menu
Impreuna prin lume

Un tren devenit pasiune

Am fost de curand intr-un mic tur prin tara ce ne-a purtat si prin Hunedoara. Stiam ca vrem sa vizitam Castelul Corvinilor, dar am cautat de acasa si altceva ca sa umplem o zi de hoinareala. Asa am descoperit un loc minunat. Un loc pe care nici un copil care ajunge in zona nu ar trebui sa il rateze si pe care nici adultii nu ar trebui sa il ocoleasca.

Muzeul Trenuletelor Valentin Banciu

Este din punctul nostru de vedere cel mai frumos muzeu de acest gen din Romania. Rares si Calin sunt pasionati de trenuri si ne-au purtat atat prin muzeul din Bucuresti, cat si prin cel din Sinaia in repetate randuri. Din ce stim noi acestea sunt singurele muzee de trenuri in miniatura din tara noastra.

Nazdravanii nu stiau ce urmeaza sa vizitam, pentru ca am vrut sa le facem o surpriza. I-am debarcat din rulota fix in fata muzeului si au observat mai intai sina de tren pictata intr-un mod deosebit pe asfalt, loc unde evident au sarit cinci minute fara sa se opreasca. Apoi au vazut locomotivele expuse in vitrina cu geamuri mari si in cele din urma, calea ferata desenata pe trotuarul larg din fata intrarii, intrare care arata ca un vagon de tren. Si-au dat seama ce ii asteapta inauntru si cam asta a fost. Au urmat zambete largi, entuziasm, topaieli de fericire, un fel de Craciun in mijlocul lui August. Ajunsi inauntru, le-a luat zece minute sa se opreasca din alergat de colo colo dupa trenuri si sa se bucure linistiti.

Muzeul a fost deschis anul acesta fix de Ziua Copilului. Are o poveste tare draguta si emotionanta in spate si o echipa de specialisti care se ocupa de el cu multa atentie si cu foarte multa pasiune. Am stat aproape o ora in muzeu si am avut placerea sa cunoastem o mica parte din oamenii care au ajutat la realizarea acestui proiect de suflet.

Pe doamna Dana Ille am cunoscut-o atunci cand a venit zambind sa ma complimenteze. Mi-a spus ca seman cu o actrita din serialul Game of Thrones si ca sunt o femeie frumoasa. Mi s-a parut amuzanta, mai ales ca eu nu stiu sa primesc complimente. Am inceput in acest fel sa discutam diverse lucruri.

Am aflat ca pe langa entuziasmul pe care il afisa si felul ei dragut de a vorbi, doamna Ille are multe alte calitati. Ea este cea care s-a ocupat de peisagistica dioramelor din muzeu, si din poze oricine isi poate da seama ca stie foarte bine ce face si ca este un om atent la detalii, care isi iubeste enorm munca.

Pe Dragos Sogard, coordonatorul de proiect si cel responsabil cu proiectarea si realizarea traseului, dar si cu automatizarea pe calculator, l-am cunoscut dupa ce mai intai am vorbit cu mama lui. Parintii sai il insotisera in vizita lui scurta de la Bucuresti la Hunedoara, de unde vine special pentru acest proiect minunat. Mama lui privea dioramele cu multa mandrie si entuziasm, de parca era un turist ce se afla acolo pentru prima data. Dragos mi s-a parut un baiat timid, dar extrem de pasionat si implicat in ceea ce face.

Mama lui vorbea cu atata dragoste despre el si munca lui, incat m-a facut si pe mine sa visez la viitorul copiilor nostri. Am realizat inca o data cat este de important sa ajungi sa faci ceea ce te pasioneaza cel mai mult.

Doamna Carmen Trifu este ghidul muzeului si este cea care ne-a intampinat zambindu-ne si explicandu-ne tot ce avem de vazut si de facut in muzeul a carui gazda era. Este o doamna extrem de draguta, rabdatoare si dedicata, iar asta am observat in primul rand din felul in care a vorbit si s-a purtat cu Rares si cu Calin.

Evident ca mai sunt si alti oameni in spatele acestui proiect, insa noi am fost onorati sa ne intalnim cu cei 3 si sa aflam cum pasiunea unui om, a devenit un loc de poveste datorita dragostei sotiei sale.

Valentin Banciu a fost pilot de curse si campion national de raliu. In paralel era pasionat si colectionar de trenulete. A dezvoltat aceasta pasiune in jurul varstei de 10 ani, atunci cand a primit de la un unchi din strainatate, o locomotiva nemteasca. De atunci  a adunat timp de 4 decenii o mare colectie de locomotive si garnituri stranse din toata lumea. Toate sunt expuse in muzeul realizat in memoria lui.

Inainte de regretabila sa disparitie din anul 2018, i-a spus sotiei sale Delia, sa ii vanda intreaga colectie de peste 18.000 de piese, care valoreaza o mica avere in lumea colectionarilor. Dar, sotia lui, care este si fondatoarea muzeului, a hotarat sa pastreze vie amintirea sotului sau si sa dea nastere unui vis frumos.

Muzeul este deschis zilnic intre orele 10:00 – 20:00, iar pretul biletelor este de 17 lei pentru adulti si 12 lei pentru copiii peste 3 ani. Grupurile organizate beneficiaza de reducere.

Locatia are 3 incaperi. Ele gazduiesc diorame lucrate minutios si intreaga colectie de trenulete a domnului Banciu. E o intreaga lume in miniatura, cu gari si peroane cu calatori, tuneluri si viaducte, trenuri care trec in viteza purtandu-te prin toate cele patru anotimpuri, un traseu de mocanita si unul de telegondola, baloane cu aer cald si pompieri care sting un incendiu.

E greu sa surprinzi toate detaliile. Este genul de loc in care descoperi ceva nou si la a zecea vizita. In plus gasim acolo si colectia sa de masinute, motociclete, replici ale unor celebre autovehicule de epoca, costumul sau de pilot de curse, dar si toate trofeele castigate de pilotul hunedorean.

Nazdravanii nostri au fost uimiti de tot ceea ce au vazut, iar noi cuceriti de ceea ce pot realiza oamenii din pasiune si din dragoste pentru cei dragi.

 

 

 

 

Niciun Comentariu

    Lasă un Răspuns

    Acest site utilizează cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteţi de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informaţii puteţi consulta Politica de confidenţialitate a datelor personale. Vezi detalii
    Sunt de acord