Am auzit de multe ori ca e foarte misto sa te balacesti in piscine naturale si desi am vazut cateva prin Grecia, nu am profitat niciodata cu adevarat de una. Nici in vacanta noastra prin Tenerife nu am reusit, pentru ca desi am stat o luna intreaga acolo despre care am povestit aici, in ziua in care le-am vizitat oceanul se dadea in spectacol. Si ce mai spectacol!
Aceste locuri extraordinare sunt cadouri ale naturii pentru iubitorii de locatii spectaculoase. Sunt formate datorita eruptiilor vulcanice, iar unele dintre ele sunt amenajate pentru ca accesul in apa sa fie mai usor. Noi nu aveam in plan sa intram in apa oceanului desi nazdravanii isi doreau asta, dar aveam in plan sa vizitam cat mai multe dintre ele.
Am constatat cand s-a lasat seara ca o singura zi nu este de ajuns pentru a le vedea pe toate. Chiar si asa am vazut cateva si am ramas cu gura cascata la frumusetea spectacolului naturii. In Spania piscinele naturale sunt denumite “charco”, iar mai jos voi face o lista cu ele in ordinea in care le-am vazut, de la nord spre sud.
- Charco De La Laja (San Juan de la Rambla)
Pe vreme buna, cred ca ar fi o bucurie sa te balacesti aici. Piscina este usor accesibila pe treptele de piatra ce duc din parcare direct langa zona pietruita amenajata pentru stat la soare. Cand sunt valuri in schimb, peisajul si zgomotul apei ce se izbeste de stanca devin chiar amenintatoare pentru pitici si chiar si pentru oameni mari.
Am stat pe marginea oceanului si am privit. Am facut poze si povesti in timp ce am incercat sa ne dam seama care val e mai mare si cat de inalt se va sparge in rocile vulcanice. A fost un joc frumos, dar la un moment dat a trebuit sa o luam din loc pentru a ajunge si la restul de piscine naturale ce nu trebuiau ratate.
- Charco Del Viento (La Guancha)
Urmatoarea in drumul nostru a fost Charco del Viento, langa oraselul La Guancha. Drumul ne-a dus printre plantatii de banane si astfel am putut vedea de aproape una dintre culturile predominante ale acestei insule.
La capatul drumului exista o parcare amenajata unde am lasat masina si am coborat la pas pe treptele de piatra pe care misunau soparlite lenese iesite sa stea la soare. Se speriau destul de greu de noi si chiar si cand o faceau, parca nu se grabeau prea tare sa plece. Am reusit asadar sa le privim linistiti pana cand ne-am plictisit.
Revenind la piscinele noastre, aici exista cumva doua zone in care se poate inota pe vreme buna. Un promontoriu de stanca desparte piscina cea mare de o plaja mica cu pietre si nisip negru, ascunsa intre pereti de stanca.
Ne-am cocotat pe stanci si am privit fascinati valurile ce se spargeau cu zgomot ca de tunet, iar apoi am coborat la plaja cea mica unde Alex si Rares au intrat putin cu picioarele in apa. Dupa ce s-au jucat cu valurile si s-au racorit, am pornit mai departe.
- Piscinas Naturales El Caleton (Garachico)
Garachico este un orasel cu o istorie foarte interesanta. Pana in 1706 era un port important in Tenerife, folosit pentru a exporta vin si alte produse locale. In 1706, eruptia vulcanului Trevejo a blocat cea mai mare parte a portului si a distrus aproape in intregime orasul. Tot atunci, prin solidificarea lavei care a intrat in contact cu apa oceanului, s-au format si piscinele naturale El Caleton.
Dintre toate piscinele vizitate de noi, acestea sunt cele mai usor accesibile fiind situate chiar pe marginea drumului de coasta ce trece prin oras. Cand am ajuns noi, piscinele erau inchise cu garduri si banda de delimitare, dar probabil ca se aduna destul de multi oameni aici intr-o zi insorita cand oceanul este calm.
Ne-am plimbat putin pe malul oceanului, pe langa restaurantele de pe faleza pana am ajuns la Castillo de San Miguel, o mica fortareata medievala unde am mai facut cateva poze si ne-am jucat cu tunurile inainte sa plecam mai departe.
- Charco Los Chochos (Los Silos)
In micul oras Los Silos se afla Charco Los Chochos si scheletul de balena pe care voiam neaparat sa il vedem cu copiii. Scheletul de 17 m lungime provine de la o balena Sei care a esuat pe tarm in 2005 si reprezinta un simbol pentru protejarea biodiversitatii oceanelor.
In zona se pot vedea balene si delfini in apropierea tarmului cand oceanul este linisitit, dar noi nu am avut norocul acesta. Ne-am bucurat in schimb de o plimbare pe jos pe drumul de pamant ce parea ca duce spre nicaieri, dar care ne-a purtat in sunet de valuri spre o noua piscina.
- Charco Don Gabino (Los Silos)
Mergand spre nicaieri, am ajuns dupa 5-10 minute de mers pe jos pe malul oceanului involburat sa descoperim un Bufadero destul de impresionant si o alta piscina naturala.
Charco Don Gabino este ascunsa sub un perete de stanca plin de forme si gauri interesante. Se coboara destul de usor pe un rand de trepte de piatra ce duc la o platforma pietruita unde se poate sta la plaja. Noi am preferat sa ne cataram pe stancile cu forme ciudate si sa urmarim cerul care isi schimba culorile la apus.
Ne-am luat la revedere de la frumusetea naturii odata cu apusul soarelui, insa asta a durat doar pana a doua zi cand am facut noi descoperiri pe frumoasa insula care are atat de multe de oferit.
1 Comment
Iarna în Tenerife cu copilul - mini-ghid de călătorie
10/02/2024 at 22:02[…] Dar pe blogul prietenilor de la Mami și tati scriu puteți vedea niște poze excelente cu acest bufadero și cu a doua piscină naturală, aici. […]